8 port (stora)
2 pkt Pangasiusfilé á 800g
2 st fiskbuljongtärningar
1-2 Gula lökar (1 stor)
Ca 5 dl kallt vatten
Dill efter behag
6 st Tomater av valfri sort (plommontomat)
½-1 Flaska vittvin (matlagningsvin funkar)
2-3 msk citronsaft
3 dl grädde
Mjöl eller Maizena till toppredning
Salt och nymald vitpeppar.
Gör så här!
Börja med att salta och peppra filéerna. Vik dem sedan på mitten och lägg i ugnssäker form. Tillsätt vatten så det knappt täcker filéerna. Lägg i buljongtärningarna och ställ i ugnen ca 10-15 min på 200 C så dem avger smak åt buljongen. Fisken ska ej vara klar. Under tiden finhackar du löken, som du sedan fräser i smör. Ska bara bli mjuk, ej få färg. Tillsätt vin och låt sjuda 10 min.
Sila av buljongen från fisken och låt den koka upp, tillsätt grädde och smaka av med salt peppar och citron. Gör sedan en topp redning så att såsen blir tjock. Ska vara en gratäng sås, nästan stuvning. Koka upp under omrörning och låt sjuda 5-7 min.
Häll över stuvningen och ställ in i ugnen ca 10 min i 225 C, tills fisken är klar och ytan fått en gyllenbrun färg. Servera med kokt potatis och en sallad.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar